Too jõuluvalgus tuppa ilma ohtlike aineteta

Kas sinu teler on kunagi iseeneslikult süttinud? Õnneks mitte, eks? Kuid kas teadsid, et süttimist aitavad vältida tervisele ohtlikud kemikaalid?

Hormoonsüsteemi kahjustajad elektroonikas

Elektroonikaseadmed võivad rikete korral komponentide ülekuumenemise või kaarlahenduse tekkimise tõttu kergesti süttida. Tuleohtlike plastide süttimise vältimiseks lisavad tootjad spetsiifilisi lisaaineid, mida nimetatakse leegiaeglustiteks. Muuhulgas võivad need kemikaalid häirida inimeste ja loomade hormoonsüsteemi, mis võib põhjustada erinevaid tõsiseid terviseprobleeme.

Kahjuks võivad elektroonikaseadmed lisaks leegiaeglustitele sisaldada veel muidki meile või keskkonnale ohtlikke aineid. Elektrikaablite puhul on oluline painduvus, mille saavutamiseks lisatakse neile kahjulikke kemikaale ftalaate, mis teadaolevalt põhjustavad viljatust või arenguprobleeme. Sageli leidub seadmetes ka mürgiseid metalle, millest tuntuimad on plii ja kuuevalentne kroom.

Väga ohtlikud ained, kuid siiski lubatud

Mitmeid ohtlikke aineid saab asendada ohutumate alternatiividega ja meie tarbijatena saame seda muutust nõuda! Tarnijatel on kohustus anda meile teavet nende kemikaalide kohta, mida nimetatakse väga ohtlikeks aineteks. Kõik need ained on tõestatult kahjulikud nii inimestele kui ka keskkonnale. Neid ei leidu mitte ainult elektroonikas, vaid ka toidukarpides, mänguasjades, spordivarustuses, riietes…

Koos saame muuta tooted turvalisemaks!

Rakenduse Scan4Chem abil saad tarnijatele teada anda, et oled ohtlike ainete pärast mures, või küsida nende kohta lisateavet. Rakendus võimaldab lihtsalt skannida toote vöötkoodi ja saata automaatse teabepäringu tarnijale, kes peab päringu saatjat teavitama, kui tootes on väga ohtlikke aineid.

Teabe küsimine aitab sul valida ohutumaid tooteid ja tuletab ka tarnijatele meelde tarbijate mõjujõudu.

Laadi rakendus alla ja saada oma päringud. Kasutame oma tarbijajõudu ja anname ettevõtetele teada, et hoolime. Koos saame muuta tooted turvalisemaks!