Ole aiatarvikute ostmisel ettevaatlik

Kevad on aiatööde aeg ning paljud meist suunduvad kohe-kohe peenramaale. Kuid ole ettevaatlik: tööriistad ja materjalid võivad sisaldada ohtlikke aineid, mis võivad olla tervisele ja keskkonnale kahjulikud.

Hiljutises uuringus lasi Saksa keskkonnaorganisatsioon BUND sõltumatus laboris testida aiandustooteid nagu kindad ja aiajalatsid. Toodetest avastati ohtlikke aineid nagu ftalaadid, bisfenool A ja keskmise ahelaga klooritud parafiinid (MCCP).

Probleemsed kemikaalid tervisele ja keskkonnale

Vaatame lähemalt, milliseid kemikaale aiandustoodetest leiti:

Ftalaadid

Ftalaadid on plastilisandid, mis muudavad kõva plasti elastseks. Ilma nende plastifikaatoriteta muutub plast rabedaks. Ftalaate kasutatakse eelkõige PVC-plastis. Mõned selle rühma kemikaalid, sealhulgas DIBP ja DEHP, on kahjulikud paljunemis- ja hormoonsüsteemile. Need võivad häirida laste seksuaalset arengut ja kahjustada viljakust. Seetõttu on alates 2020. aastast keelatud lasta ringlusse tooteid, mis sisaldavad neid aineid üle 0,1%. See kehtib siseruumides kasutatavate või tihedalt nahaga kokkupuutuvate toodete kohta. Välistingimustes kasutatavate toodete puhul, mis ei puutu kokku nahaga, kehtib erand. Olenemata kasutusviisist on ohtlikke aineid sisaldavad tooted üldine keskkonna- ja terviseprobleem. Ohtlike ainete tõttu on selliste toodete ringlusse võtmine keerukas.

Keskmise ahelaga klooritud parafiinid (MCCP)

MCCP-sid lisatakse plastidele plastifikaatoritena ja leegiaeglustitena. Need on väga püsivad ja võivad koguneda inimeste ning loomade kudedesse. Need kemikaalid on väga mürgised ka vees elavatele loomadele.

Bisfenool A (BPA)

BPA-d lisatakse plastile jäikuse ja kuumataluvuse suurendamiseks. BPA kahjustab viljakust ja hormoonsüsteemi. Sellel on organismis östrogeenisarnane toime ning see võib mõjutada loote ja väikelaste arengut.

Kuidas vältida probleemseid kemikaale

Väldi plasti ja eriti PVCd. Otsi plastivabasid alternatiive.

Meil on ELi kemikaalide määruse REACH alusel õigus küsida tootjatelt ja jaemüüjatelt niinimetatud väga ohtlike ainete sisalduse kohta toodetes. Väga ohtlikud ained võivad olla kantserogeensed, reproduktiivtoksilised ja mutageensed, need võivad olla püsivad, bioakumuleeruvad ja toksilised või väga püsivad ja väga bioakumuleeruvad või samalaadse probleemiga, näiteks hormoonsüsteemi kahjustavad.

Osale Scan4Chem skannimisvõistlusel ning võid võita auhindu. Selleks laadi alla Scan4Chem rakendus, skanni vähemalt 5 erinevat toodet ning saada tootjatele päring ohtlike ainete kohta. Auhinnaloosis osalemiseks saada 2. juuni õhtuks meil aadressile info@bef.ee koos kuvatõmmisega saadetud päringutest rakenduses.