Ujumisvahendid võivad ohustada viljakust

Plätud, ujumisriided, ujumisprillid ja sarnased tooted võivad sisaldada väga ohtlikke kemikaale. Tuvastage need rakendusega Scan4Chem!

Teel basseini või mere äärde kanname sageli plätusid. Samuti kasutame vahel ujumisprille, snorgeldamisvarustust, lesti, ujumisrõngaid ja palju muud. Paljud neist toodetest on valmistatud plastist, mis võib sisaldada ohtlikke aineid. Kõige muret tekitavamad on niinimetatud “väga ohtlikud ained”, mis võivad olla kantserogeensed, reproduktiivtoksilised ja mutageensed, need võivad olla püsivad, bioakumuleeruvad ja toksilised või väga püsivad ja väga bioakumuleeruvad või samalaadse probleemiga, näiteks hormoonsüsteemi kahjustavad.

Vastavalt ELi määrusele REACH tohib neid tootes sisalduda vähem kui 0,1%, kuid kõiki tooteid pidevalt ei testita ning seetõttu võivad turule jõuda ka tooted, milles väga ohtlikke aineid on lubatust rohkem. Rakenduse Scan4Chem abil saad küsida tootjatelt või tarnijatelt, kas nende tooted sisaldavad väga ohtlikke aineid.

Ohtlikud ained

Pehmest plastist valmistatud tooted, nagu plätud või ujumisrõngad võivad sisaldada probleemseid plastifikaatoreid. Näiteks ftalaadid, mis võivad mõjutada viljakust ja/või kahjustada loodet. Paljude plastifikaatorite puhul on kindlaks tehtud, et need põhjustavad inimeste ja loomade hormoonsüsteemi häireid, mitmeid aga veel kahtlustatakse selles.

Ujumisnuudlid, ujumislauad ja muud tooted on valmistatud vahtplastist, mis võib muu hulgas sisaldada järgmisi väga ohtlikke aineid:

  • kantserogeensed või tõenäoliselt kantserogeensed polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH-id)
  • formamiid. 2018. aastal leidis Saksa tarbijaajakiri „Ökotest“ formamiidi sisaldusega üle 0,1% peaaegu pooltes testitud ujumisvahendites. Muude ohtlike omaduste hulgas võib see aine kahjustada viljakust või loodet.

Silikoon kui ujumisprillide, ujumismütside ja sarnaste toodete materjal võib sisaldada niinimetatud tsüklilisi siloksaane. Arvatakse, et need väga ohtlikud ained kahjustavad viljakust. Need on ka keskkonnale väga ohtlikud.

 

Kuidas selliseid aineid vältida

  1. Hoidu odavatest kaupadest, pehmetest, musta värvi ja tugevalt lõhnavatest plasttoodetest! Need sisaldavad tõenäolisemalt ohtlikke aineid.
  2. Aga: Formamiid on sarnaselt teistele väga ohtlikele ainetele lõhnatu. Seda leidub sageli vahtkummis. Seda plasti tähistatakse ka lühendiga EVAC või EVA ja seda kasutatakse näiteks puslemattides.
  3. Kasutage oma õigust teada! Meil on EL-i kemikaalide määruse REACH alusel õigus küsida tootjatelt ja jaemüüjatelt väga ohtlike ainete sisalduse kohta toodetes. Rakenduse Scan4Chem abil saad skannida toote triipkoodi ja küsida ujumisvarustuse tootjatelt ja jaemüüjatelt väga ohtlike ainete sisalduse kohta. Nii aitab see valida ohutumaid tooteid. Samuti näitab see ettevõtetele, et meie, tarbijad, hoolime ja ei soovi osta ohtlikke aineid sisaldavaid tooteid.

Osale Scan4Chem skannimisvõistlusel ning võid võita auhindu. Selleks laadi alla Scan4Chem rakendus, skanni vähemalt 5 erinevat toodet ning saada tootjatele päring ohtlike ainete kohta. Auhinnaloosis osalemiseks saada 2. juuni õhtuks meil aadressile info@bef.ee koos kuvatõmmisega saadetud päringutest rakenduses.