Riideid ja tekstiilitooteid soetades tuleks tähelepanu pöörata nende koostisele

Meie igapäeva riided on tihedas kontaktis meie nahaga, kuid siiski teame nende koostisest vähe. Tekstiiliööstuse tootmisprotsessis, alates materjali hankimisest kuni valmistooteni, kasutatakse umbes 8000 sünteetilist kemikaali. Kuna tekstiil moodustab olulise osa meie maailmast ja me puutume tekstiilidega kokku iga päev, on nende toodete ohutus ja usaldatavus üliolulised.

Tekstiiltoodete tootmisel kasutatakse mitmesuguseid keemilisi ja mittekeemilisi protsesse – näiteks riide ettevalmistamine, eeltöötlus, värvimine, trükkimine ja viimistlemine. Seetõttu leidub neis mitmesuguseid kemikaale. Mõne kemikaaliga antakse teatud omadus – näiteks biotsiidid takistavad jalatsite hallitamist, värvained annavad rõivastele värvuse, vett hülgavate ainetega muudetakse välisrõivad vihmakindlaks. Vahel lisatakse erikemikaale, et takistada rõivaste kortsumist või kopitamist pikaajalisel transpordil. Rõivad ja jalatsid võivad sisaldada bakterivastaseid aineid, mis takistavad ebameeldiva lõhna teket. Tekstiiltoodetes võib leiduda ka õlisid ja rasvu, sulfoonitud õlisid, vahasid ja mõningaid pindaktiivseid aineid. Mõni kemikaal neist võib olla tervisele ohtlik.

Näiteks:

* Formaldehüüd ja lateks võivad põhjustada allergilisi reaktsioone.

* T-särkide trükipildid, pehmete plastosadega plastjalatsid või -kotid võivad sisaldada plastifikaatoreid ftalaate. Mõni ftalaat võib kahjustada viljakust.

* Lukud ja muud metallosad võivad sisaldada niklit, mis võib põhjustada allergilisi reaktsioone.

* Nahktooted võivad sisaldada kroom(VI)ühendeid, mis võib põhjustada allergilist reaktsiooni.

* Teatud värvained võivad olla tervisele ohtlikud.

Euroopa Liit piirab või keelustab paljusid ohtlikke kemikaale, mida on kasutatud tekstiiltoodetes aastaid, näiteks asovärve (tekstiil- ja nahktooted), teatud värvaineid (tekstiil- ja nahktooted), kroom(VI)ühendeid (nahktooted), dimetüülfumaraati (DMF, ennetab hallituse teket) või teatud ftalaate (tekstiiltooted, plastjalatsid).

Nõuanded:

* Peske uued tekstiiltooted kindlatsti enne kasutamist.

* Kasutage tekstiiltooteid, millel on ametlik ökomärgis (nt Euroopa Liidu ökomärgis). Ökomärgisega tekstiiltoodete tootmisel on kasutatud võimalikult vähe ohtlikke kemikaale.

* Teil on õigus küsida, kas ostetavad tekstiiltooted sisaldavad väga ohtlikke aineid üle 0,01%.

Selleks Laadi alla nutitelefonirakendus Scan4Chem (Google Play: https://play.google.com/store/apps/details… ; App Store: https://apps.apple.com/de/app/scan4chem/id1205416098)

Scan4Chem võimaldab tarbijatel skannida poes toote vöötkoodi (või sisestada koodi või toote nime käsitsi) ja küsida teavet selle kohta, kas toode sisaldab meie tervisele ohtlikke aineid.

#AskREACH #mõtlemidatarbid

Allikad: Euroopa Kemikaaliamet https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/…/clothes-and…

Toxic textiles: https://www.earthday.org/toxic-textiles-the-chemicals-in…/