Elektroonikaseadmetes võib sisalduda ohtlikke kemikaale

Kas teadsid, et telefonid, arvutid, tahvelarvutid, telerid jt elektroonikaseadmed võivad sisaldada kemikaale, mis on ohtlikud meie tervisele ja keskkonnale?

Kahjulikke raskmetalle kasutatakse paljudes elektroonikaseadmetes:

Kaadmium – arvutiakudes, kontaktides ja lülitites.

Elavhõbe – mobiiltelefonide ja kuvarite vedelkristallekraanides (LCD) ning lülitites, patareides ja luminofoorlampides.

Plii – kuvarite ja telerite kineskoopides.

Kroom(VI)ühendid – mitmesuguste metallkorpuste tootmisel.

Nikkel – mõnikord mobiiltelefonide trükkplaatides ja joodistes.

Plii ja kaadmium – mängukonsoolide ja elektriliste mänguasjade akudes.

Raskmetallid on toksilised, nad võivad põhjustada mürgitusi, allergiat ja vähkkasvajate teket. Siiski oleneb nende kemikaalide mõju otsesest kokkupuutest – mida kauem oleme sellise tootega otseses kontaktis (näiteks kontakt naha kaudu), seda rohkem nad kahjulikku mõju avaldavad. Kui kasutate seadet ettenähtud viisil, on kokkupuude väiksem. Näiteks mobiiltelefoni trükkplaat ei puutu tavaliselt vastu nahka.

Kahjulikud leegiaeglustid ja plastifikaatorid (ftalaadid) eralduvad elektroonikast ja kaablitest toaõhku ja kodutolmu. Nende kemikaalide pidev eraldumine tähendab tavaliselt pidevat kokkupuudet, mistõttu need jõuavad meie organismi nahaga kokkupuutel ja hingamisel.

  • Hoidke elektroonikaseadmete ümbrus tolmust puhtana ja õhutage elutuba väga sageli.
  • Vältige tolmu sattumist kraanikaussi, kuna see tähendab, et saasteainete probleemiga peavad tegelema reoveepuhastid. Tühjendage tolmuimeja ja visake tolm prügisse.
  • Ärge lubage väikelastel elektroonikaseadmeid närida ega avada.
  • Viige vanad elektroonikaseadmed ja -jäätmed kogumispunkti, et vältida kahjulike ainete sattumist keskkonda.
  • Otsige ametliku ökomärgisega tooteid. Näiteks Euroopa Liidu ökomärgisega telerite, printerite, sülearvutite või lauaarvutite tootmisel on kasutatud võimalikult vähe ohtlikke kemikaale.

Teil on õigus küsida, kas ostetavad elektroonikatooted sisaldavad väga ohtlikke aineid üle 0,1%.

Selleks Laadi alla nutitelefonirakendus Scan4Chem (Google Play: https://play.google.com/store/apps/details… ; App Store: https://apps.apple.com/de/app/scan4chem/id1205416098)

Scan4Chem võimaldab tarbijatel skannida poes toote vöötkoodi (või sisestada koodi või toote nime käsitsi) ja küsida teavet selle kohta, kas toode sisaldab meie tervisele ohtlikke aineid.

#AskREACH #mõtlemidatarbid