Eneselegi märkamatult on möödunud juba teinegi nädal kliimaväljakutsest, kus kogu BEFi naiskonnaga proovime vähendada loomsete toiduainete tarbimist. Enamik meist tarbib siiski jätkuvalt piima- ja munatooteid, kuid on ka mõned, kes on vältinud ühte või teist või lausa mõlemat.
Liha vältimist peame üldjuhul lihtsaks ning lihast veel puudust ei tunne, sest taimsete toitute maitsete palett on niivõrd mitmekesine. Keerulisem on aga teha taimseid valikuid väljas süües, olgu see siis mõnel koosviibimisel, kus pakutakse värskelt püütud siiga või restoranis, kus 100% taimseid valikuid ei ole. Saladuskatte all võin avaldada, et seetõttu on ette tulnud ka pisikesi patustamisi.
Kõige raskemaks ongi osutunud piima- ja munatoodete vältimine. Tundub siiski keeruline asendada juustu ahjuroas või võid kartulipudru sees mõne taimse alternatiiviga: muutub maitse ja muutub tekstuur. Ka on muna paljudes küpsetistes justkui asendamatu. Seegi aga oleks suur edasiminek, kui me kõik vähendaksime otseselt lihatoodete tarbimist.
Väljakutse raames küpsetatud road võiksid ka edaspidi jääda menüüsse. Näiteks täidetud suvikõrvits kinoaga, kimchi supp, peedirisotto jms. Suureks hitiks kujunes maapähkli-porgandibrownied, mis siinkõneleja arvates maitsevad hoopis mahlasemalt ja tummisemalt, kui “tavalised” brownied. Soovitame järele proovida!