Jõulude lähenedes võtavad paljud meist varnast põlled ja veedavad tunde köögis, et valmistada isuäratavaid maiusroogi. Ükskõik, kas küpsetad magusaisu rahuldamiseks piparkooke ja õunapirukaid või valmistad jõuluõhtusööki kogu perele, peaksid kindlasti pöörama tähelepanu oma köögiriistadele. Aitame muuta jõululaua mitte ainult maitsvaks, vaid ka vabaks ohtlikest ainetest.
Tervislik pearoog: tervisele ohutud potid ja pannid
Seda on ehk juhtunud kõigil, et imeline jõuluroog jääb valmistamisel panni külge kinni. Võib-olla oled selle vältimiseks juba soetanud mittenakkuva (non-stick) kattega potid ja pannid. Sellega oled aga pahaaimamatult oma roogadesse lisanud koostisosi, mida sa ilmselt seal näha ei tahaks.
Paljudel toidupakenditel, köögiriistadel ja nõudel on mittenakkuv kate. Mittenakkuvad potid ja pannid on sageli kaetud polütetrafluoroetüleeniga (PTFE, mida teame “teflonina”). Kahjuks leiti tootetestides, et kuumutamisel üle 220°C eralduvad neist mürgised aurud. Aurude sissehingamine võib põhjustada gripilaadseid sümptomeid, nn polümeeri- või teflonipalavikku.
Mida me siis soovitame ohtlikest ainetest vaba jõuluaja tagamiseks? Noh, mõnikord on vanad äraproovitud vahendid parimad. PTFE-kattega mittenakkuvate kööginõude asemel vali malmist, roostevabast terasest või keraamilise kattega potid ja pannid. Võid põletada malmpannile mittenakkuva kihi, kasutades õli (õpetuse leiad veebist), ja mõningase harjutamisega töötab see sama hästi. Kui sa ei saa oma PTFE-panni praegu vahetada, peaksid vähemalt jälgima, et ei kuumutaks seda tühjalt üle 3 minuti! Mittenakkuvates katetes sisalduda võivad perfluoroalküülühendid on tuntud ka kui igavesed kemikaalid, sest need on keemiliselt inertsed, bioloogiliselt mittelagunevad ja võivad aja jooksul koguneda keskkonnas, toidus ning organismides. Need ühendid võivad põhjustada kolesteroolitaseme tõusu, kroonilisi soolepõletikke, kilpnäärmehaigusi, munandi- ja neeruvähki ning rasedusaegset hüpertensiooni.
Magustoidu aeg? Ära lase ohtlikel ainetel oma piparkooke rikkuda!
Magustoidu jaoks on alati ruumi! Kui küpsetad pühade ajal kooki, kasutad vahest ka silikoonvorme või -nõusid. Vastutustundlikult toodetud silikoon pole ohtlik. Kui silikoon on tootmisprotsessis karastatud, on ohtlikud kemikaalid vabanenud ammu enne toote kokkupuudet toiduga. Kuid mõned tootjad jätavad selle sammu tegemata, et säästa raha ja aega, seades ohtu meie tervise ja keskkonna.
Niisiis, kuidas tagada ohtlike aineteta jõulud köögis? See on lihtne. Vali keraamikast, savist või klaasist küpsetusnõud. Kui eelistad silikooni, kuumuta seda enne esimest kasutamist (200 °C, 4 tundi) ja tuuluta kööki põhjalikult.
Kõht sai täis? Säilita pidusöögi ülejäägid ohutult, et homme edasi nautida!
Kõht on ahjuroast ja magustoidust juba täis, kuid toitu on veel alles? Jõuludeks õige toidukoguse valmistamine on keeruline ülesanne ning kui mõned külalised tulemata jäävad, siis ei saa toidujääke vältida. Toidujääkide õige säilitamine võimaldab maitsvat toitu mitte ainult kauem nautida, vaid hoiab ära ka ohtlike ainete sattumise toidu sisse.
Toidu säilitamisel karpides:
- Väldi plastist nõude kasutamist kuumade, rasvaste ja hapude toitude jaoks, sest seda tüüpi toiduained võivad soodustada ohtlike ainete eraldumist plastnõust toidu sisse.
- Keraamilised, klaasist ja roostevabast terasest anumad on ohutumad alternatiivid.
Toidu katmisel:
- Väldi alumiiniumfooliumi kasutamist aluselise või happelise toidu katmiseks. Seda tüüpi toit soodustab alumiiniumiosakeste kandumist toidu sisse.
- Vali turvalisema alternatiivina mesilasvahakangas.
Kui plaanid osta uusi potte, panne või toidukarpe, kontrolli neid enne rakenduse Scan4Chem abil, veendumaks, et need ei sisalda väga ohtlikke aineid.
Lisateavet leiad aadressilt www.askreach.eu