Saame lähemalt tuttavaks: Sandra Oisalu

Kelleks tahtsid väikese lapsena saada?

Meelde tuleb see, et lasteaia lõpetamisel vastasime kõik mingitele küsimustele ja üheks küsimuseks oli – kelleks ma tahan tulevikus saada. Minu vastus oli, et tahan saada lasteaiakasvatajaks. Tegelikkus on muidugi see, et ma ei ole ei lasteajakasvataja ega õpetaja ameti jaoks piisavalt kannatlik – ei kujuta ette, et peaks mingeid asju kordi ja kordi uuesti rääkima ja seletama. 

Miks otsustasid tööle hakata Balti Keskkonnafoorumis? Ja kaua oled meil olnud?

BEFi sattusin tööle täiesti juhuslikult. Õppisin TTÜs bakalaureuse viimasel kursusel, kui ühes Hilja Looritsa loengus jagati büroo assistendi töökuulutust ning mingil põhjusel otsustasin proovida, kuigi mul oli vanematega kokkulepe, et ei pea kooli kõrvalt tööle minema. Töökuulutus ringles aga TTÜs seetõttu, et BEFi tollane kemikaaliekspert Kitty õppis sama eriala TTÜs nagu mina – keemia- ja keskkonnakaitsetehnoloogiat – ning Hilja Loorits oli nii minu kui Kitty õppejõud. Kõrvalmärkusena: hiljem oli Hilja Loorits ka minu bakalaureusetöö juhendaja. Igatahes ilmselt jätsin tööintervjuul piisavalt asjaliku mulje nii, et 2003. aasta sügisel alustasin BEFis tööd büroo assistendina. Seejärel hakkasin ühest hetkest ka projektides sisuliselt kaasa lööma ja praeguseks olen keskkonnaekspert ja ka juhatuse liige. Selle aasta lõpuga olen ma BEFis töötanud 20 aastat. 

Kus oled varasemalt töötanud?

BEF oligi minu esimene nö päris töökoht. Muidugi olin suviti töötanud natukene – näiteks suviti oli võimalik Pärnu Kutsehariduskeskuse internaadis (toona veel Pärnu Kutsekeskkool) ka võõrastel ööbida ning ma olingi seal valvuriks – andsin tubade võtmeid, vahetasin voodipesu ja tegin ka öövalveid. 

Peale gümnaasiumi lõppu olin ühel suvel ka toidupoes tööl – liha/kala/salati letis, see oli ka täitsa lahe kogemus. 

Milliste hobidega tegeled?

Minu peamiseks hobiks on lugemine. Ma loen üsna palju ja väga erinevat kirjandust – põnevikud, sekka natuke armastusromaane, aga ka populaarteaduslikke raamatuid ja luulet. On väga vähe päevi aastas, kui ma üldse raamatut kätte ei võta ja sageli on mitu erinevat raamatut pooleli. Näiteks hetkel on pooleli 2 päris raamatut, kuulan ühte audioraamatut ja loen lisaks veel üht e-raamatut (Sudaani poeedi luuletused). Audioraamatud avastasin enda jaoks tegelikult alles sellel aastal ja kuulan neid kas kodus süüa tehes või õues jalutades. 

Tallinna Keskraamatukogu juurest kasvas välja ka lugemisklubi, kus on väga vahvad naised, kellega kohtume kord kuus, et maast ja ilmast (sh raamatud) rääkida ning iga kord kohtume mõnes uues restoranis. 

Elukaaslasega koos vaatame ka erinevaid põnevus- ja dokumentaalsarju peamiselt Netflixist. Viimase aja lemmik on näiteks „The Diplomat“.

Teatris käin ka hea meelega ning meil on sõpradega oma nö kultuuriklubi – katsume ikka iga kuu võimalusel mõnda etendust vaatama minna või nüüd kui meil kõigil muuseumikaardid on, siis tahaks ka rohkem muuseumitesse jõuda. 

Mis teemad löövad Sul alati silma särama?

Hetkel on üheks mu põhiteemaks kliimamuutustega kohanemine ja see on küll teema, mis mulle meeldib. Kliimateemaga muidugi on võimalik haakida pea kõik muud teemad ka. 

Samuti meeldib mulle ürituste korraldamine – nii tehnilise poolega tegelemine kui sisu ettevalmistamine. Hetkel näiteks viime läbi keskkonnahoidlike riigihangete koolitusprogrammi ja nende koolituste ettevalmistamine koos Kaiga on väga huvitav olnud –  kuidas koolituspäevi üles ehitada, mis teemad kaasata, keda rääkima kutsuda, mis grupitöid teha jne. 

Kas õpetad rohelist mõtteviisi ka oma lastele/perele? Mõni vahva lugu lühidalt kui igapäevaelus oled märganud, et tänu sinu õpetustele on lapsed/pere teinud loodussõbraliku teo.

Ma külas käies ikka viskan jah pilgu peale, et kes mis tooteid kasutab ja kas ikka ökomärgis on. Aga üldjuhul ma kõva häälega õpetama ei hakka. Samas mu ema on mitu korda uhkusega teatanud, et mingi uus puhastusvahend on ökomärgisega. 

Hiljuti saatis ka üks sõbranna pildi pesuvahendist, et kas seda võib osta. Tema valik oli küll korralik, aga natuke rääkisin talle küll rohepesust ja mis märgiseid toodetelt otsida. 

Mõni põnev fakt enda kohta, mida teised ei tea.

Ma loen üle 150 raamatu aastas. Hetkel on GoodReadsi „tahan lugeda“ nimekirjas 1066 raamatut. Samuti olen ma #bookstagrammer 😊

Lõpetuseks üks ilus mõttetera/viis mille järgi igapäevaselt elad.

Meil kõigil on oma asjadega nii palju tegemist, et ei jää ei aega, jaksu ega tahtmist kõiki teisti ümberringi arvustada – seega ära jäta tegemata asju, mida tahad teha, sest kardad teiste arvamust. Me elame ainult üks kord!